Błonnik pokarmowy

fla lottery

Chcesz poznać skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych i nie martwić się o zaparcia, cukrzycę czy otyłość? Błonnik pokarmowy jest niedoceniony. Warto poczuć ma własnej skórze jego zdrowotne właściwości.

Dobrze zjeść znaczy zdrowo zjeść

Ciągle trzeba nam przypominać, że zróżnicowania i zbilansowana, czyli racjonalna dieta jest kluczem do zachowania zdrowia. Organizm potrzebuje określonej ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Nie można zapominać o witaminach, minerałach oraz błonniku.

Dieta w końcu wpływa na długość i jakość naszego życia. Czy wiesz, że to właśnie błędy żywieniowe stały się jedną z głównych przyczyn chorób w skali globalnej?

Skutki drogi na skróty

Konieczność przyjmowania błonnika nie jest tylko fanaberią dietetyków ani kolejną modą wywołaną przez kolorowe pisma i portale dla pań. Drogocenne właściwości błonnika to fakt. Dzięki niemu można uniknąć wielu chorób oraz dolegliwości, np. : nadwagi, otyłości, cukrzycy, hemoroidów, hipercholesterolemii (zbyt wysokiego poziomu cholesterolu), zaparć, nadciśnienia, choroby wieńcowej, miażdżycy, kamicy żółciowej, kamieni kałowych, zespołu jelita drażliwego, uchyłkowatości jelit, zatrucia toksynami.

Większość z przedstawionych tu chorób, to choroby cywilizacyjne. Wywołane one są szybkim i wygodnym życiem oraz wysoko przetworzonym jedzeniem.

W wysoko przetworzonych produktach przede wszystkim brakuje błonnika. Co za to w nich znajdziemy? Barwniki, konserwanty, tłuszcze, cukry, sól i inne syntetyczne elementy wydłużające termin przydatności do spożycia.

Zadbaj o właściwą ilość błonnika

Czym właściwie jest błonnik pokarmowy? To mieszanina nietrawionych przez ludzki organizm substancji pochodzenia roślinnego (ścian komórkowych). Z chemicznego punktu widzenia włókno to związki węglowodanowe, które choć prawie nie dostarczają energii (2,6 kcal w 1 gramie), zawierają sporo minerałów (potas, magnez, miedź, fosforu, żelazo, cynk). Poza tym włókno ma zdolność wiązania jonów, co pomaga oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich.

Długo nie wiedzieliśmy, co błonnik pokarmowy potrafi. Przez lata był zaniedbywanym i pomijanym składnikiem diety. Dopiero w latach 70. XX wieku na świecie doceniono właściwości błonnika. W Polsce – zdecydowanie później. Złe nawyki (np. nadmiar tłuszczów zwierzęcych, soli) i małe zainteresowanie zdrowym odżywianiem doprowadziło do wzrostu zachorowalności na wcześniej wymieniane choroby i do plagi otyłości, która stała się niemałym problemem cywilizacyjnym i społecznym (brak akceptacji osób ważących za dużo w stosunku do swojego wzrostu).

Jeśli chcemy uniknąć wspomnianych zagrożeń, powinniśmy jeść 20-40 g włókna na dobę (tymczasem Polacy i niektóre narody z krajów uprzemysłowionych – zwłaszcza Amerykanie – spożywają średnio jedynie 12-15 g). Osoby stosujące specjalne plany żywieniowe dawkują błonnik wedle przelicznika 14 g na każdy 1000 przyjmowanych dziennie kcal. W przypadku dzieci powyżej drugiego roku życia zapotrzebowanie na włókno oblicza się ze wzoru: wiek w latach + 5 = ilość w gramach na dobę.

Co jeść?

Produkty zbożowe, owoce, warzywa, orzechy, otręby. Tu jest najwięcej błonnika. Nie zapominaj o ciemnym pieczywie, ciemnym ryżu, makaronie z mąki razowej, płatkach zbożowych, suszonych owocach, marakujach, daktylach jeżynach, malinach, porzeczkach i warzywach strączkowych ( fasola biała i czerwona, groch, bób, soja, soczewica). Staraj gotować na parze. Nie obieraj warzyw – skrob. Owoce i jeżyny jedz ze skórką.

Zawsze można wspomagać organizm specjalnymi preparatami. Dostępne są w tabletkach i w proszku. Pamiętaj, że błonnik działa najskuteczniej, gdy zwiększysz spożycie płynów (najlepiej wody i soków warzywnych). W przeciwnym razie może nastąpić nasilenie zaparć.

Zacznij dbać o zdrowie już dziś!

******
Błonnik pokarmowy ma niezwykłe właściwości. Wspomóż swój organizm w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Chcesz dowiedzieć się jak? Zobacz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>